top of page

Velkommen til min dyreglade (kugale) verden!

Med et bein solid i landbruks- og husdyrfag og det andre i en verden av kreativitet, søm og tekstiler - møttes to veier og ble til et nytt konsept i skjæringspunktet mellom gamle tradisjoner, god og bærekraftig ressursutnyttelse og nyskapende design. 

På småbruket utenfor Kongsvinger har vi en liten flokk av gammalnorsk spælsau, fjørfe av ymse slag, to ridehester og en stadig større kjøkkenhage. Skinn fra sauene brukes til sist også til produksjon av vakre lammeskinnsboaer og kanter på kåper og jakker. Gården har også et stabbur som holder åpen noen helger i året med salgsutstilling av skinnprodukter.

meg og sau.jpg

Det ene beinet i fjøset, det andre på catwalken! 

Min hovedutdannelse er mastergrad i husdyravl- og ernæring fra Norges Miljø-og Biovitenskapelige Universitet på Ås og langvarig engasjement og arbeid for bevaringsverdige landraser av norske husdyr. Jeg bor på et småbruk og har hest, sau og fjørfe. Skinn fra gårdens vakre flokk av gammalnorsk spælsau brukes til vakre klær og lammeskinnsboaer. Jeg jobber både som designer av alt du kan lese om på denne siden, er småbruker og lærer i skoleverket.

meg, hest, kåpe2.jpg

"Jeg vet hvor jakkene mine har beitet"

Bine 1.jpg
Min første jakke. Og kuer må ofte kysses.

Det startet med et skinn på golvet..

Det begynte med at jeg ville sy ei helt ny jakke av et vakkert skinn av Rørosku (STN) som jeg hadde liggende på golvet i stua. Et slags røntgensyn! Jeg sydde dag og natt for hånd, og endte opp med det aller første plagget. Jeg hadde den på da jeg dro til Finland på kongress dagen etter -  stor respons! Etter dette startet jeg opp med mitt temmelig unike virke med å skape kreasjoner av disse vakre råvarene. Etterhvert har det blitt mange kåper, jakker og brudeantrekk og mye annet - både på bestilling og som kundene har falt pladask for og bare MÅTTE ha!

Råvarene mine kommer fra gamle og kulturhistoriske norske husdyrraser som er en del av vår levende kulturarv. De er særpregede, sjeldne og vakre. Det er særdeles viktig at dyra lever lengst mulig og bidrar til å sikre rasenes framtid og også være en del av levende norsk landbruk og matproduksjon. Et viktig poeng er at jeg samarbeider med dyktige bønder og får tak i kuskinn fra dyr den dagen de likevel skal bli mat. Da kan jeg bruke disse unike råvarene til å skape elegante og eksklusive produkter med sporbarhet og historie. 

Bli bedre kjent med oss!

bine-14.jpg

Bine Melby

Jeg holder på med mye, og er både designer, håndverker, bonde og lærer. 

megqueen stabb fint.jpg

Åpent stabbur "Galleri fare for KU"

Jeg har åpent noen helger i året.

Neste gang er siste helg i august. 

Det kommer også til å være åpent før jul.

Nærmere info kommer.

meg og værlam.jpg

Gammalnorsk spælsau

Bevaringsverdig norsk rase med spesielle egenskaper. Den nytter og rydder beite- og kulturlandskap, og gir verdier både i form av mat, ull og skinn. Og ikke minst er de sosiale og hyggelige dyr å stelle og være sammen med! De har fargerik, lang og glansfull ull, og mange har horn - både søyer og værer.

Allers-bilder 004.jpg

Et eksempel på dølaku og "ku-klær-kunstner"

En av våre gamle landraser av storfe - sjelden og vakker

Vakre farger, mønstre og tegninger er noen av kjennetegnene på våre 6 gamle norske kuraser. Jeg samarbeider med bønder som har disse fåtallige rasene, og bruker skinnet den dagen de likevel blir mat.

000_0704_edited.jpg
Kviger av telemarksfe på fjellbeite øverst i Gudbrandsdalen
bottom of page